zwerfboeken

Afgelopen 3 mei was het dan zo ver.

Enkele weken hadden een aantal van onze kinderen in begeleiding hard gewerkt aan het “zwerfboeken project”.

Omdat de taalvaardigheid in Nederland met grote sprongen achteruit gaat vonden wij het van Braincare belangrijk om hier was mee te doen.

Gezien wij 15 jaar geleden nog aan de Europese top stonden als het om taalvaardigheid ging. Zakken we heden te dagen met grote stappen steeds verder naar beneden in dit lijstje.

We zochten naar een leuke manier om de kinderen weer enthousiast te maken om eens een boek vast te pakken en daadwerkelijk wat meer te gaan lezen. Ouders meer te wijzen op het belang van voorlezen en jongeren uit te nodigen tot het prikkelen van hun fantasie bij het lezen van een boek.

In samenwerking met stichting Zwerfboeken kwam er al snel een leuk project tot stand.

Gedurende deze weken hebben onze kinderen zich bezig gehouden met het verzamelen van boeken. Het verven van een inzamelingskast. En het verwezenlijken van een feestelijke opening.

Het registreren van codes zodat de boeken uit zwerven getraceerd kunnen worden. Want zeg nu zelf hoe leuk is het om te kunnen zien welke reis jou boek maakt!

Van Stichting zwerfboeken kregen wij een aantal mooie boekenpakketten opgestuurd. En werden de nodige activiteiten voor deze ochtend verzonnen.

Zo konden de bezoekers happy stones maken, kon men creatief aan de slag met textielverf en linnen tasjes. Maar was er ook ruimte om gezamenlijk een spelletje t spelen.

Gedurende het project merkte ik op dat de interesse van onze kinderen ook groeide. Ze begonnen steeds enthousiaster te worden wanneer er nieuwe boeken binnen kwamen.

En stiekem zag ik ze zelfs al eens neerploffen in de fauteuils met een boek in hun handen.

Missie geslaagd zou ik willen zeggen.

Op de opening zelf was het een gezellige bedoening en mochten we niet klagen met de opkomst.

Er werd een spelletje gespeeld er werden boeken geruild en dit allemaal onder het genot van een hapje en een drankje.

De kinderen hebben individueel aan hun eigen doelen kunnen werken, terwijl zij bezig waren met een project van maatschappelijk belang. We zijn dan ook als Braincare heel trots op wat zij hebben neergezet.

Intussen zijn er al aardig wat boeken geruild en komen er toch steeds weer nieuwe boeken bij!

Na onze verhuizing zal onze zwerfboeken kast zeker mee verhuizen en nodigen we alle kindjes in de buurt uit om eens een kijkje te komen nemen in onze mooie gevulde boekenkast!